BURÇLAR ve BEDENİMİZ




Astrolojide bedenin her bölgesi bir burcun yönetimi altındadır. Bu "Zodyak İnsanı" olarak tanımlanan bir varoluş sisteminin sembollerle ifadesidir. Burçlarla birlikte o burcun yöneticisi olan gezegen de vücudun belirli bölgeleri üzerinde etkilidir. Aşağıda her burcun ve yöneticisi gezegenin bedenimiz üzerinde etkili olduğu bölgeler verilmiştir.
KOÇ: Koç burcu temelde başı yönetir. Özellikle de üst beyin olarak adlandırılan bölgeyi etkiler. Koç etkisi en yoğun olarak sinir ağrısı olarak da bilinen baş ağrısı olarak algılanır. Geleneksel olarak Koç burcunun yöneticisi olan Mars'ın ise sol kulak, böbrekler, damarlar, genital bölgeler ve seks hormonları üzerinde etkisi vardır.
BOĞA: Beyincik yada alt beyin Boğa burcunun yönetimi altındadır. Ayrıca boyun, kulaklar, ağız, çenenin aşağısı ve gırtlak da Boğanın etki alanına girer. Boğaların aşırı yemekle ün salmaları ağız bölgelerindeki bu etkilenmedendir. Vücut sıvılarındaki kalsiyum seviyelerini kontrol eden paratiroid bezi Boğanın etki alanındadır.
İKİZLER: İkizler burcu Akciğerler ve ona ait nefes boruları, omuzlar, kollar, eller ve parmakları yönetir. İkizlerin yöneticisi olan Merkür ise, zihinsel aktiviteyle ilgilidir. Kadim astrologlar bu gezegeni dil, safra ve kaba etlerle ilişkilendirirlerken, modern astrologlar tüm sinir sistemi ile bağlantılı olduğunu öne sürerler.
YENGEÇ: Yengeç burcu göğüsler, mide ve tüm beslenme kanalları ile ilgilidir. Yengeç burcunun yöneticisi Ay ise mide, rahim ve tat duyumları üzerinde etkilidir. Aynı zamanda vücudun sol yarısını kontrol eder. Modern astrolojide tüm beslenme sistemi üzerindeki etkisinden söz edilir.
ASLAN: Aslan burcu kalp, omurga ve sırtla ilgilidir. Aslan burcunun yöneticisi Güneş ise beyin, kalp, adale ve tendonlarla, vücudun sağ yarısını kontrol eder. Modern astrolojide güneş, endokrin sistem; özellikle çocuklukta önem taşıyan timus bezi ve vücudun bağışıklık sistemi ile doğrudan ilgilidir.
BAŞAK: Başak burcu barsaklar, solar plexus ve sinir sistemiyle ilgilidir. Başak burcunun yöneticisi Merkür'ün etkili olduğu bölgeler ise İkizler burcu başlığında gösterilmiştir.
TERAZİ: Böbrekler genel olarak Terazi burcu tarafından yönetilir. Tüm bel ve bel altı bölgeler de bu burcun etki alanındadır. İdrarla ilgili problemler de bu burçla ilişkilendirilir. Terazi burcunun yöneticisi Venüs hem Terazi hemde Boğa burcunun kontrol alanlarında etkilidir.
AKREP: Akrep burcu seksüel organları yönetir. Burçlar kuşağının en yüksek cinsel aktiviteyle ilişkilendirilen burcudur. Mesane, prostat ve kalın barsağın makada birleştiği kısım (Rectum) bu burcun etki alanındadır. Bu burcun yöneticisi Mars Koç başlığında gösterilmiştir. Pluto'da Mars'la aynı bölgeler üzerinde etkilidir.
YAY: Yay burcu kalça, uyluklarla kan damarlarını yönetir. Yay burcunun yöneticisi Jüpiter ise Karaciğer, atar damarlar ve meni ile ilgilidir. Ayrıca vücudun gelişmesini, hormon üretimlerinin düzenlenmesini sağlayan temel bezleri yönetir.
OĞLAK: Oğlak burcu dizleri, kemikleri ve dişleri yönetir. Bu burcun yöneticisi Satürn; dalak, mesane, lenf ve kemikler üzerinde etkilidir. Ayrıca uylukları, kemik dokularını, cinsel ve kas gücünü sağlayan bezlerin düzenlenmesini etkiler.
KOVA: Kova burcu dolaşım sistemi üzerinde etkilidir. Kadim astrolojideki yönetici gezegeni Satürn'ün etkisi Oğlak burcu başlığında gösterilmiştir. Modern astrolojideki yöneticisi Uranüs ise eterik bedendeki Üçüncü göz ile ilişkilendirilmiştir.
BALIK: Balık burcu ayakları yönetir. (Aynı zamanda tüm tıbbi uygulamaları yönettiği de söylenir.) Geleneksel yöneticisi Jüpiter'in etkileri Yay başlığında gösterilmiştir. Modern astrolojideki yöneticisi Neptün ise hislerle ilgili organların gönderdiklerinin beyinde karşılığını bulduğu thalamus'u etkiler.